https://www.youtube.com/watch?v=nCa_0dIMq6k

Vraag en antwoord

Wat je je misschien afvraagt...

Waarom samen eten om te praten?

Wij brengen graag mensen met elkaar in contact. En wij merken dat de eettafel daar de ideale plek voor is. Iedereen moet immers eten! Het eten werkt bovendien als smeermiddel. Wanneer iemand bijvoorbeeld een familierecept maakt, heb je direct een gespreksonderwerp. Maar ook een simpele spaghetti kan de tongen losmaken.

Is Eet Mee ook iets voor mij?

Als je houdt van samen eten en van mooie gesprekken met onbekenden, dan is Eet Mee echt iets voor jou. Weet je niet zeker of samen eten aan je eigen eettafel of aan die van iemand anders iets voor jou is? Probeer het eens uit. Je zit na afloop nergens aan vast als je deelneemt aan een etentje. En misschien is een video-etentje ook iets voor jou!

Ik vind het best eng, zomaar bij iemand eten. Kun je me vertellen hoe zo’n etentje werkt?

Eigenlijk is het heel eenvoudig als je bij iemand gaat eten. Je belt aan, iemand kookt en je gaat aan tafel. Het gesprek begint met hallo en kan vervolgens over alles gaan, van cultuur tot sport en van het laatste nieuws tot natuurlijk het eten zelf. En bedenk: voor iedereen is het een beetje spannend, maar zodra het eten op tafel komt komen die gesprekken vanzelf.

Is samen eten echt zo goed voor je?

Ja! Mensen die samen eten met anderen, worden daar vrolijk van. Dat bleek eerder dit jaar uit onderzoek van de Universiteit van Oxford. Het klinkt als een heel logische conclusie. Toch is het niet voor iedereen gemakkelijk om deze raad op te volgen. Doe daarom eens mee met een etentje van Eet Mee en kijk of je verschil merkt.

Hoe werkt dat, zo’n match op maat?

We matchen graag op basis van de wensen en mogelijkheden die onze deelnemers hebben. Zo schoof een gevluchte Pakistaanse dokter aan bij een Nederlandse arts en haar man. Wij kijken daarvoor bijvoorbeeld naar leeftijd, afstand waar je gematcht wilt worden, taal, maar bijvoorbeeld ook eetvoorkeuren. Onze applicatie selecteert mensen die passen bij je profiel. jij bepaalt zelf wie je uitnodigt als je eetadres bent en als gast beslis je of je wilt ingaan op de uitnodiging.

Wat voor maaltijd wordt er van mij verwacht?

Maak je geen zorgen, je hoeft geen topkok te zijn om je op te geven als eetadres. Het gaat om de ontmoeting. We zullen het bovendien altijd duidelijk aangeven als er allergieën of eetvoorkeuren zijn om rekening mee te houden.

Hoeveel ben ik kwijt aan zo’n etentje?

Als eetadres betaal je de maaltijdkosten. Je kunt het natuurlijk zo gek maken als je zelf wilt, maar je hoeft echt niet alles uit de kast te halen voor een goede maaltijd. Je bepaalt zelf wat je maakt en hoeveel je eraan wilt uitgeven.

Wat doet Eet Mee voor mensen met een vluchtelingachtergrond?

Je kunt aangeven of je speciaal gematcht wilt worden met mensen met een vluchtelingachtergrond. Je kunt hen ontvangen voor een etentje bij jou thuis, maar ook als gast bij hen gaan eten. De etentjes van Eet Mee zijn voor hen een leuke manier om in contact te komen met plaatsgenoten en om de Nederlandse taal te oefenen.

Waarom is Eet Mee zo belangrijk voor ouderen?

Soms heeft een oudere niet zo’n zin om alleen te eten. Of vindt deze het vervelend dat het sociale netwerk zo klein wordt. Je kunt als oudere natuurlijk meedoen met onze Eet Mee-etentjes. Daarnaast is het ook mogelijk dat je elke maand kunt eten bij een vast eetadres in je omgeving. In beide gevallen wordt rekening gehouden met je wensen en mogelijkheden. Voor het eetadres is het leuk om eens een ander verhaal te horen en van betekenis te kunnen zijn voor een ander, voor de gast is het een ideale manier om lekker te eten en mensen in de omgeving te leren kennen – of het nou een gezin, stel of individu is.

Kan ik wel goed genoeg koken?

Maak je geen zorgen, je hoeft geen topkok te zijn om een etentje te organiseren. Wel moet je het leuk vinden om mensen bij jou thuis te ontvangen voor het eten. Eet Mee draait om elkaar ontmoeten en een een mooi gesprek.

Met wat voor mensen zit ik straks aan tafel?

Iedereen met een profiel bij Eet Mee vindt het leuk om anderen te ontmoeten. Net als jij. Ze sluiten aan bij het profiel dat je hebt ingevuld. Het zal de eerste keer vast een beetje spannend zijn. Maar zodra het eten op tafel staat komen de gesprekken op gang. En als het echt niet klikt, ben je sowieso weer een verhaal rijker.

Is het wel veilig?

Eerlijk gezegd hebben we in al die jaren matchen nog nooit iets vervelends meegemaakt. We maken alleen matches voor mensen die een profiel hebben aangemaakt met een e-mailadres en telefoonnummer. Zo zorgen we voor ieders veiligheid.

Wat doen jullie met de matchingsbijdrage?

De matchingsbijdrage gebruiken we om deze website in de lucht te houden en voor de promotie van Eet Mee. Zo zorgen we dat jij nog heel lang etentjes kunt blijven bijwonen.

Waarom gebruiken jullie geen profielfoto?

Hoe je eruit ziet, is voor Eet Mee gewoon niet zo belangrijk. De etentjes draaien om het ontmoeten van nieuwe mensen. We maken de matches op basis van de inhoud. Jouw interesses, in welke leeftijd je mensen wilt ontmoet en in welke plaats.

Staat je vraag er niet bij?

Stel ons je vraag via het contactformulier, dan zullen we hem rechtstreeks beantwoorden.