https://www.youtube.com/watch?v=nCa_0dIMq6k

Vraag en antwoord

Wat je je misschien afvraagt...

Waarom samen eten om nieuwe mensen te leren kennen?

Mensen leren graag nieuwe mensen kennen. Wij merken dat de eettafel daar de perfecte plek voor is. Iedereen moet immers eten. Bovendien werkt het eten als smeermiddel. Wanneer iemand bijvoorbeeld een ingewikkeld familierecept maakt, heb je gelijk een gespreksonderwerp. Maar ook een simpele spaghetti kan de tongen losmaken.

Is Eet Mee ook iets voor mij?

Houd je van samen eten en van mooie gesprekken met onbekenden? Of wil je de Nederlandse taal oefenen? Dan is Eet Mee écht iets voor jou. Als je niet zeker weet of onze formule bij je past, kun je het ook altijd eens uitproberen. Eet gezellig een keer mee. Je zit na afloop nergens aan vast, maar leert wel gelijk nieuwe mensen kennen.

Ik vind het best spannend, zomaar bij iemand eten. Kun je me vertellen hoe zo’n etentje werkt?

Vanwege de corona-maatregelen vinden er nu minder real-life etentjes plaats, maar meer video-etentjes. De meeste mensen vinden de drempel hiervoor wat lager. Als een initiatiefnemer een etentje organiseert, zorgen wij voor een unieke link voor het etentje. Op het tijdstip van het etentje klik je op deze link. Je wordt binnengelaten in de virtuele eetkamer en dan barst het gesprek los! Het begint met ‘hoi, hallo’ en kan daarna over alles gaan: van cultuur tot sport en van het laatste nieuws tot natuurlijk het eten zelf.

Voor iedereen is de eerste keer een beetje spannend, maar meestal komen de gesprekken vanzelf op gang.

Is samen eten echt zo goed voor je?

Ja, echt! Mensen die samen eten met anderen, worden daar vrolijker van. Zo bleek uit onderzoek van de Universiteit van Oxford in 2018. Eigenlijk een heel logische conclusie, want zo kun je je ei kwijt. Toch is het niet voor iedereen makkelijk om deze raad op te volgen. Doe daarom gerust eens mee met zo’n gezellig etentje van Eet Mee en kijk of je verschil merkt.

Hoe werkt dat, zo’n match op maat?

We matchen op basis van de wensen en mogelijkheden die onze deelnemers hebben. Zo aten al eens mensen van allerlei leeftijden samen, die later contact hielden met elkaar. Superleuk! Zo leer je nieuwe mensen kennen met wie jij raakvlakken hebt. Om een goede match te kunnen maken, vul jij in je profiel in hoe oud je bent, de afstand waarop je gematcht wilt worden, taal, maar bijvoorbeeld ook je eetvoorkeuren. Onze app selecteert mensen die passen bij jouw profiel. Jij bepaalt zelf wie je uitnodigt als je eetadres bent en als gast beslis je of je wilt ingaan op de uitnodiging.

Wat voor maaltijd wordt er van mij verwacht bij een thuisetentje?

Geen zorgen! Je hoeft echt geen topkok te zijn om je op te geven als eetadres. Die lekkere Hollandse boerenkoolstamppot is al goed genoeg. De ontmoeting staat voorop! Bovendien zie je het bij een match als één van jouw gasten een allergie of eetvoorkeur heeft waar je rekening mee moet houden.

Hoeveel ben ik kwijt aan zo’n etentje?

Als gast betaal je met vriendelijkheid, als eetadres betaal je de maaltijdkosten. Hierbij kun je het zo gek maken als je zelf wilt, maar je hoeft echt niet alles uit de kast te halen voor een goede maaltijd. Je bepaalt zelf wat je maakt en hoeveel je eraan wilt uitgeven. Dat kan een driegangenmenu zijn maar ook een lekkere pasta.

In deze Coronaperiode is deelname gratis. Omdat Eet Mee afhankelijk is van subsidies en donaties hopen we dat je ons na een etentje met een bijdrage wilt steunen.

Wat doet Eet Mee voor mensen met een vluchtelingachtergrond?

Wij matchen ook mensen met een vluchtelingenachtergrond. We hebben ook een speciale Taal aan Tafel groep, waar we video-etentjes organiseren om de Nederlandse spreekvaardigheid te oefenen. Je wordt dan één op één gematcht. (een gezin of stel telt ook als een, want je gebruikt hetzelfde beeldscherm).  De etentjes thuis van Eet Mee zijn voor een leuke manier om nieuwe mensen uit de buurt te leren kennen én de Nederlandse taal te oefenen.

Waarom is Eet Mee zo belangrijk voor ouderen?

Als je al wat ouder bent, heb je soms niet zo’n zin om alleen te eten. Of je hebt in loop der jaren je sociale netwerk enorm zien krimpen. Ook als je al iets ouder bent, kun je natuurlijk meedoen met onze Eet Mee-etentjes. In sommige dorpen en steden is het zelfs mogelijk om iedere maand bij een vast eetadres in de omgeving te eten. In beide gevallen houden we rekening met jouw wensen en mogelijkheden.

Wij merken in de praktijk dat dit een win-winsituatie voor iedereen oplevert. De eetadressen vinden het leuk om een ander verhaal te horen en van betekenis te zijn voor een ander, voor de gast is het een perfecte manier om lekker te eten en mensen in de omgeving te leren kennen – of het nu een gezin, stel of individu is.

Kan ik wel goed genoeg koken?

No worries! Je hoeft echt geen topkok te zijn om een etentje te organiseren. Wel moet je het leuk vinden om nieuwe mensen te ontmoeten. Eet Mee draait om nieuwe mensen leren kennen en een goed gesprek.

Met wat voor mensen zit ik straks aan tafel?

Iedereen met een profiel bij Eet Mee vindt het leuk om andere mensen te leren kennen. Net als jij. Ze sluiten aan bij het profiel dat je hebt ingevuld. De eerste keer zal het vast een beetje spannend zijn. Wie er meedoet, varieert echt enorm: jong, oud, mensen met vluchtelingenachtergrond en studenten. Juist deze diversiteit spreekt veel deelnemers aan. Als het niet klikt, ben je sowieso weer een verhaal rijker.

Is het wel veilig?

Eerlijk toegeven: in al die jaren dat we matchen, hebben we nog nooit iets vervelends meegemaakt. We maken alleen matches voor mensen die een profiel hebben met een geldig e-mailadres en telefoonnummer. Zo garanderen we jouw veiligheid.

Wat doen jullie met de donaties?

De donaties gebruiken we om deze website in de lucht te houden en voor de promotie van Eet Mee. Zo zorgen we dat jij nog heel lang etentjes kunt blijven bijwonen.

Waarom gebruiken jullie geen profielfoto?

Hoe je eruitziet is voor ons gewoon niet zo belangrijk. De etentjes draaien om het leren kennen van nieuwe mensen. We matchen op basis van inhoud: jouw interesses, in welke leeftijd en plaats jij mensen wilt ontmoeten.

Wat moet ik doen als ik een video-etentje wil organiseren?

Meld je eerst aan op onze site!  Daarna maak je een etentje aan en nodig je gasten uit. Wij plaatsen dan een unieke videolink voor dit etentje in je account. Je gasten krijgen deze link ook. Op de afgesproken tijd klikken jullie allemaal op de link. Net als bij een etentje thuis zorg je er als initiatiefnemer voor dat iedereen bij het gesprek betrokken wordt en blijft. En natuurlijk krijg je van ons ook nog wat extra tips voor een geslaagd video-etentje.

Ik ben heel onhandig met digitale dingen. Kan ik toch meedoen met de video-etentjes?

Zeker! Wel is het belangrijk dat je een goede internetverbinding hebt en dat je een camera en microfoon op je computer hebt. Heb jij je als gast aangemeld voor een Eet Mee-etentje, dan krijg je een link toegestuurd voor het video-etentje. Je hoeft alleen nog maar op deze link te klikken, terwijl je klaar zit met je lekkere eten en drankje. De initiatiefnemer laat jou dan binnen in zijn virtuele eetkamer. Voel je je toch nog onzeker of het wel gaat lukken? Dan kun je vooraf even een test doen met iemand van Eet Mee via een speciale testverbinding. Stuur daarvoor even een berichtje, dan wordt er contact met je opgenomen. En wie weet, wil je zelfs wel initiatiefnemer worden.

Ik heb me als gast aangemeld maar ik hoor maar niks.

Onze online omgeving is zo ingericht dat de initiatiefnemer/het eetadres de eerste actie moet ondernemen. Zij organiseren een etentje en nodigen gasten uit. Als je niks hoort, kan dat verschillende redenen hebben. Misschien zijn er nog maar weinig deelnemers voor een etentje thuis in jouw buurt.

Bij de video-etentjes kan het zo zijn dat veel mensen zich als gast aanmelden en veel minder als initiatiefnemer. Als gast moet je dan langer geduld hebben! Wil je toch nieuwe mensen leren kennen via een gezellig etentje? Word dan zelf initiatiefnemer voor een video-etentje. Je kunt dan gelijk een etentje organiseren. Lees hier of bij een van de andere vragen hoe je dat doet.

Wil je meedoen met een etentje thuis maar woon je in een gebied waar nog maar weinig deelnemers zijn? Dan kun je natuurlijk helpen om Eet Mee bekender te maken in je woonplaats, zodat zich daar snel meer mensen aanmelden en je hopelijk snel met zo’n leuk etentje kunt meedoen! Zolang dat nog niet het geval is: organiseer een gezellig video-etentje. Daarvoor maakt het niets uit waar je woont.

Ik wil graag helpen om Eet Mee bekender te maken in mijn omgeving. Wat kan ik doen?

Wat leuk dat je zo enthousiast bent! Je kunt ons op verschillende manieren helpen. Bijvoorbeeld door onze social media-posts te delen, een stukje te plaatsen in het huis-aan-huisblad in jouw stad of dorp of door posters op te hangen en flyers neer te leggen. Wij hebben allerlei materialen die je hiervoor kunt gebruiken. Neem dus gerust contact met ons op.

Ik wil tijdelijk niet meedoen. Kan dat ook?

Dat vinden wij uiteraard jammer, maar het is geen enkel probleem. Log hiervoor in en ga naar instellingen. Verplaats vervolgens het balletje bij ‘Ik wil mijn deelname aan Eet Mee pauzeren’ totdat het balkje groen is. Tip: noteer in je agenda vanaf wanneer je weer mee wilt doen, zodat je niet vergeet om je weer op ‘actief’ te zetten in de applicatie.

Hoe hoor ik of er een match voor me is?

je krijgt van ons een mailtje, waarin staat dat je uitgenodigd wordt om aan een etentje mee te doen.  Als je in je profiel inlogt kun je daar lezen wie je heeft uitgenodigd en wanneer.

Ik lees mijn mail onregelmatig. Kan ik dan toch gematcht worden?

Als iemand je uitnodigt krijg je een mailtje om je dat te laten weten. Als je dan inlogt kun je in je profiel het matchvoorstel vinden. Dit voorstel vervalt na 24 uur! Daarna wordt de volgende op de lijst van de initiatiefnemer uitgenodigd. Zo voorkomen we dat de match te lang blijft hangen bij iemand die zijn mail niet leest, waardoor het hele etentje niet door kan gaan. het is dus wel belangrijk dat je je mail regelmatig bekijkt. Tip: Plak de url van de applicatie in de balk boven in je browser, zo kun je niet alleen snel inloggen maar zie je hem ook elke keer als je gaat internetten.

Staat je vraag er niet bij?

Stel ons je vraag via het contactformulier of stuur een mail naar info@eetmee.nl. Je krijgt dan rechtstreeks een antwoord van ons.

Ik wil graag een etentje plannen, maar dat kan pas over minimaal 7 dagen. Waarom is dat?

Ons online matchingplatform werkt zo dat iedereen die wordt uitgenodigd, 1 dag de tijd krijgt om te reageren op de uitnodiging. Na 24 uur vervalt de uitnodiging! Als de gast niet heeft gereageerd of niet kan op de datum en tijd die jij voorstelt, wordt de volgende gast uitgenodigd. Op deze manier zorgen we ervoor dat er voldoende deelnemers zijn die mee kunnen doen aan jouw etentje. Om dit proces voldoende tijd te geven, vragen we je het etentje minimaal 7 dagen vooruit te plannen.

Is het de bedoeling dat ik vaker ga afspreken met de mensen die ik ontmoet tijdens het etentje?

Tijdens een Eet Mee etentje ontmoet je nieuwe mensen die aan jou gematcht zijn op basis van o.a. interesses. Het kan dus maar zo zijn dat je een klik hebt met iemand tijdens het etentje en jullie besluiten vaker af te spreken. Je bent echter tot helemaal niks verplicht. Je kunt het dus ook bij dat etentje laten, en misschien een volgende keer weer met anderen te eten. Dat is helemaal aan jou.