Ervaringen

Claudia, 22 jaar

Nu in Corona tijd woon ik weer even bij mijn ouders. Het video-etentje was fijn om te doen. Een deelnemer leidde het gesprek, waardoor iedereen aan het woord kwam. Er was ruimte voor iedereen om iets te vertellen en we lieten elkaar goed uitspreken.

Boukje, 55 jaar

Normaal gesproken heb ik genoeg te doen. Ik sport twee keer per week, ga regelmatig met vrienden eten. Nu in Corona-tijd zit ik meer thuis. We bellen elkaar wel, maar dat is toch anders dan even samen eten. Via video-etentjes kan ik toch gezellig samen eten.

Open en intensieve ontmoeting tijdens crowdfundetentje

Ik ben vrijwilliger bij Eet Mee en ontving twee dames als dank voor hun bijdrage aan de crowdfundcampagne. De ontmoeting was al spoedig heel intensief en open. Ik kende een van de dames toevallig van een andere vrijwilligersgroep en de andere dame vertelde over haar schrijverschap. Kreeg een leuk zelfgeschreven boekje van haar, een sprookje. Ook had ik een vegetarische schotel gemaakt, maar ik was een beetje onzeker of het wel in de aangeven tijd zou gaar worden. Ook hier hadden zij raadgevingen voor mij. Was een heel gezellige avond.

Een band tussen twee generaties en twee landen

Eet Mee was een geweldige manier voor mij om Nederland te leren kennen en beter Nederlands te leren. W. heeft me andere inzichten in Utrecht gegeven. Hij heeft me oude foto’s laten zien; van de Maliebaan, toen daar nog trams reden, en van de Dom, die er toen uitzag als een space shuttle. Hij heeft me doen begrijpen hoe het was om op te groeien tijdens de Tweede Wereldoorlog in een gezin met 13 kinderen, vlakbij de Duitse grens in Cuijk. Hij toonde me ook oude kranten van deze tijd. Voor mij als Duitser was dat echt heel indrukwekkend en ik heb de geschiedenis en de Duits-Nederlandse relatie nog beter kunnen begrijpen.

Op het eerste gezicht waren mijn avonden met W. alleen maar samen eten. Maar nu ik er op terugkijk, was het eigenlijk een band tussen twee verschillende generaties en tussen twee landen. Hartelijk bedankt aan W. en Eet Mee dat dit mogelijk was. Ik hoop dat meer jonge mensen zullen proberen deze weg te gaan.

Wethouder eet bij vluchtelingen

“Mooie avond met en bij Eritrese vluchtelingen Biniam en Kbrab in Lunetten via Eet Mee. Over de wil om mee te doen en de hindernissen”, aldus de wethouder van Utrecht. Kees Diepeveen (wethouder Zorg, welzijn en cultuur) en de coördinator van Eet Mee, Annelies Kastein, hebben bij vluchtelingen uit Eritrea gegeten.

Absoluut voor herhaling vatbaar

Heel leuk! Boeiend. Voelde stiekem een beetje als een blind date, zo’n eerste keer. Maar we hebben een leuke avond gehad. Absoluut voor herhaling vatbaar.

Als vluchteling in Nederland

Een van onze gasten kwam wat eerder en heeft meegeholpen met klaarmaken van het eten. Hij kon ons veel vertellen over hoe het is om als vluchteling in Nederland te komen en te proberen te integreren. Eigenlijk wisten we daar weinig van. Een van onze gasten kon nog niet zo goed Nederlands, maar met handen en voeten kwamen we een heel eind. Het was een avond met veel plezier en mooie gesprekken. Het heeft ons geïnspireerd vaker ons huis open te stellen voor gasten.

Zijn eigen verhaal

Het was heel erg leuk. Ik werd gehaald en gebracht, het was tot in de puntjes geregeld. De gastvrouw had er veel werk van gemaakt. Mijn complimenten voor haar. We hebben gezellig gepraat. Het waren allemaal verschillende mensen en iedereen had zijn eigen verhaal.

Welkom

Als eetadres heb ik het erg leuk gevonden! De avond verliep ontspannen en gezellig. Een reactie die ik kreeg: “Je hebt er echt veel werk van gemaakt, ik voelde me heel erg welkom.”

Bijzonder

Het is toch bijzonder ineens een avond met vreemden door te brengen. Leuk was ook dat het mensen zijn die ik anders niet zo snel tegen zou komen.