fbpx Skip to main content
https://www.youtube.com/watch?v=nCa_0dIMq6k

Vraag en antwoord

Wat je je misschien afvraagt...

Algemene vragen

Waarom samen eten om nieuwe mensen te leren kennen?

Mensen leren graag nieuwe mensen kennen. Omdat ze hun sociale netwerk willen uitbreiden, nieuw zijn in de stad, een ander verhaal willen horen of een bijzondere ervaring willen. Wij merken dat de eettafel daar de perfecte plek voor is. Iedereen moet immers eten.

Bovendien werkt het eten als smeermiddel. Wanneer iemand bijvoorbeeld een bijzonder familierecept heeft gemaakt, heb je gelijk een gespreksonderwerp. Maar ook een simpele spaghettimaaltijd kan de tongen losmaken.

Is samen eten echt zo goed voor je?

Ja, echt! Mensen die samen eten met anderen, worden daar vrolijker van en dat is goed voor je mentale gezondheid. Zo bleek uit onderzoek van de Universiteit van Oxford in 2018. Eigenlijk een heel logische conclusie, want het is gezellig, ontspannend en je kunt je verhaal kwijt.  Doe daarom mee met een Eet Mee etentje van Eet Mee en kijk of je verschil merkt.

Met wat voor mensen zit ik straks aan tafel?

Iedereen met een account bij Eet Mee vindt het leuk om andere mensen te leren kennen. Net als jij. Als je eetadres bent kies je de gasten die zich voor je etentje hebben aangemeld uit. Als je als gast aanschuift is het een verrassing wie er verder nog te gast zullen zijn. Wat je al wel weet, is dat zij net als jij passen binnen het profiel van het etentje waar jij op gereageerd hebt. De eerste keer zal het vast een beetje spannend zijn. Wie er meedoet, varieert echt enorm: jong, oud, mensen met vluchtelingenachtergrond, studenten. Juist deze diversiteit spreekt veel deelnemers aan. Als het niet klikt, ben je sowieso weer een verhaal rijker.

Is het de bedoeling dat ik vaker ga afspreken met de mensen die ik ontmoet tijdens het etentje?

Tijdens een Eet Mee etentje ontmoet je nieuwe mensen die passen bij het profiel van het etentje. Het kan zo maar zijn dat je een klik hebt met iemand tijdens het etentje en dat jullie besluiten vaker af te spreken. Dat wordt dan een privé-contact. Je bent echter tot helemaal niks verplicht. Je kunt het dus ook bij dat etentje laten, en een volgende keer weer met anderen eten. Dat is helemaal aan jou.

Hoeveel ben ik kwijt aan een etentje?

Als gast betaal je met vriendelijkheid, als eetadres betaal je de maaltijdkosten. Hierbij kun je het zo gek maken als je zelf wilt, maar je hoeft echt niet alles uit de kast te halen voor een goede maaltijd. Je bepaalt zelf wat je maakt en hoeveel je eraan wilt uitgeven. Dat kan een driegangenmenu zijn maar ook een lekkere pasta.

Omdat Eet Mee afhankelijk is van subsidies en donaties hopen we dat je ons na een etentje met een bijdrage wilt steunen.

Is het wel veilig?

Eerlijk toegegeven: in al die jaren dat we matchen, hebben we nog nooit iets vervelends meegemaakt. We maken alleen matches voor mensen die een account hebben met een geldig e-mailadres en telefoonnummer. Zo garanderen we jouw veiligheid.

Waarom is Eet Mee waardevol voor ouderen?

Als je ouder bent, heb je soms niet zo’n zin om voor één persoon te koken of alleen te eten. Of je hebt in loop der jaren je sociale netwerk enorm zien krimpen. Als oudere kun je ook meedoen met onze Eet Mee-etentjes. Maak een account aan en vul je profiel in. Dan kun je zelf etentjes organiseren of je als gast aanmelden voor etentjes. Je kunt met leeftijdsgenoten gaan eten of juist niet.

In Utrecht en De Bilt is het daarnaast ook mogelijk om iedere maand bij een vast eetadres in de omgeving aan te schuiven. Een win-winsituatie voor iedereen: eetadressen vinden het leuk om een ander verhaal te horen en van betekenis te zijn voor een ander, voor gasten is het een perfecte manier om lekker te eten en mensen in de omgeving te leren kennen – of het nu een gezin, stel of individu is. Heb je hiervoor belangstelling, bel ons dan op of vul het contactformulier in, dan nemen we contact op voor een intakegesprek. Bij het matchen houden we rekening met ieders wensen en mogelijkheden.

Wat doet Eet Mee voor mensen met een vluchtelingachtergrond?

Wij matchen ook mensen met een vluchtelingenachtergrond. De etentjes thuis zijn een leuke manier om nieuwe mensen uit de buurt te leren kennen én de Nederlandse taal te oefenen. Als je je spreekvaardigheid Nederlands wilt verbeteren, kun je meedoen met de speciale Taal aan Tafel groep in ons online Eet Mee matchingplatform. Je wordt dan speciaal met een klein gezelschap gematcht.

Voor vluchtelingen uit de Utrechtse noodopvang organiseren we Come & Eat. Ze worden uitgenodigd door Utrechters voor een etentje bij hen thuis. Lees meer.

Voor vluchtelingen uit Oekraïne organiseren we Oekraïners Aan Tafel. Ze worden uitgenodigd door inwoners van Nederland voor een etentje bij hen thuis. Lees meer.

Wat doen jullie met de donaties?

De donaties gebruiken we om onze website en matchapplicatie in de lucht te houden en steeds verder te verbeteren, en voor de promotie van Eet Mee. Zo zorgen we dat jij nog heel lang etentjes kunt blijven organiseren en als gast kunt aanschuiven.

Ik wil graag helpen om de stichting Eet Mee bekender te maken in mijn omgeving. Wat kan ik doen?

Wat leuk dat je zo enthousiast bent! Je kunt ons op verschillende manieren helpen. Bijvoorbeeld door onze social media-posts te delen, een stukje te plaatsen in het huis-aan-huisblad in jouw stad of dorp of in de Nextdoor-app als je daar lid van bent. je kunt ook posters ophangen en flyers neerlleggen. Wij hebben allerlei materialen die je hiervoor kunt gebruiken. Neem dus gerust contact met ons op.

Eet Mee – het matchproces en de applicatie

Is meedoen met een Eet Mee etentje ook iets voor mij?

Misschien kun je wat ervaringen van anderen doorlezen. Je krijgt dan een beeld hoe het is om mee te doen. Je kunt het ook altijd een keer uitproberen. Organiseer een etentje of eet gezellig een keer mee. Je zit na afloop nergens aan vast, maar leert wel gelijk nieuwe mensen kennen.

Ik vind het best spannend, zomaar bij iemand eten. Kun je me vertellen hoe zo’n Eet Mee etentje verloopt?

Heel veel deelnemers vinden zo’n eerste thuis-etentje wat spannend: ‘Met wie ga ik aan tafel?’ ‘Wat als ik de mensen niet leuk vind?’ ‘Vinden ze mijn eten wel lekker?’ ‘Zou ik het eten wel lusten?’ Voorafgaand aan het etentje kun je in je account zien met wie je aan tafel gaat en hun korte biografie lezen. Vaak neemt het eetadres vooraf al even contact op per mail of via WhatsApp. Nadat het voorstelrondje is geweest komt, komt het gesprek vanzelf op gang. En mocht het toch even wat onwennig zijn, dan is het eten altijd de ideale ijsbreker. En was er toch geen klik? Je bent na afloop altijd weer een verhaal rijker. Op naar het volgende etentje!

Je kunt ook meedoen met een video-etentje. Daarvoor is de drempel misschien net wat lager: je eet samen maar wel vanuit je eigen huis, via een unieke videolink in je account. Op het tijdstip van het etentje klik je op deze link. Je wordt binnengelaten in de virtuele eetkamer en dan barst het gesprek los! Het begint met ‘Hoi, hallo’ en kan daarna over alles gaan: van cultuur, sport, studie, tot het laatste nieuws en natuurlijk koken en het eten zelf. Godsdienst en politiek zijn minder geschikte gespreksonderwerpen als je elkaar niet kent.

Hoe werkt dat, zo’n match op maat voor Eet Mee?

Je begint met het invullen van je profiel. Als je een etentje organiseert, zijn je korte bio, je leeftijd, je geslacht en je woonplaats zichtbaar. Je geeft ook aan wat het profiel van je gasten moet zijn. Bijvoorbeeld ongeveer van jouw leeftijd of juist niet. Als gast kijk je of je in het profiel past en kun je je aanmelden voor dat etentje. Als eetadres kies je uit de profielen van de aangemelde gasten degene(n) die je wilt uitnodigen. Daarna worden de persoons- en contactgegevens uitgewisseld en kan het eetadres alvast het eerste contact leggen. Zo kun jij via onze etentjes nieuwe mensen kennen met wie je raakvlakken hebt.

Voor een goede match is het belangrijk dat je je profiel helemaal invult. Als gast kies je zelf bij welk etentje zou willen aanschuiven en als eetadres beslis je zelf wie je uiteindelijk wilt uitnodigen.

Waarom gebruiken jullie geen profielfoto in het Eet Mee matchingplatform??

Hoe je eruitziet is voor ons gewoon niet zo belangrijk. De etentjes draaien om het leren kennen van nieuwe mensen. We matchen op basis van inhoud: jouw interesses, in welke leeftijd en plaats jij mensen wilt ontmoeten.

Ik lees mijn mail onregelmatig. Kan ik dan toch gematcht worden voor een Eet Mee etentje?

Het is wel belangrijk dat je je mail regelmatig leest, zeker als je een etentje organiseert of je als gast hebt aangemeld. Alle etentjes staan tot een week voor de eetdatum online. We sturen je informatie over het etentje per mail. Alle details kun je zien in je account. Tip: Plak de url van de applicatie in de balk boven in je browser, zo kun je niet alleen snel inloggen maar zie je hem ook elke keer als je gaat internetten.

Hoe weet ik welke Eet Mee etentjes er georganiseerd worden?

Je krijgt van ons een maandelijks een mailtje, waarin staat welke etentjes er op dat moment online staan in ons matchingplatform. Als je in je account inlogt kun je daar een uitgebreide beschrijving van alle etentjes zien en je aanmelden. Het loont de moeite om vaker te kijken, omdat er regelmatig nieuwe etentjes worden aangeboden.

Ik heb me als gast aangemeld voor een etentje via het matchingplatform maar ik hoor maar niks.

Als je gereageerd hebt op een aanbod voor een etentje, hoor je uiterlijk drie dagen van tevoren of het doorgaat. We geven gasten tot een week voor het etentje de tijd om zich aan te melden. Daarna beslist het eetadres wie uiteindelijk als gast gaat aanschuiven. Dit proces vinden we belangrijk, het is tenslotte het eetadres dat zijn/haar huis openstelt. Als gast moet je dus wat langer geduld hebben voor je iets hoort. Wil je zeker weten dat je kunt meedoen met een etentje? Trek dan de stoute schoenen aan en organiseer zelf een etentje. Lees in je account op de startpagina hoe je dat doet.

Wil jij meedoen met een etentje thuis maar woon je in een gebied waar nog maar weinig deelnemers zijn? Dan kun je natuurlijk helpen om Eet Mee bekender te maken in je woonplaats, zodat zich daar snel meer mensen aanmelden en je hopelijk snel met zo’n leuk etentje kunt meedoen! Zolang dat nog niet het geval is: organiseer een gezellig video-etentje. Daarvoor maakt het niet uit waar je woont.

Ik wil graag een Eet Mee etentje plannen, maar dat kan pas over minimaal 7 dagen. Waarom is dat?

We willen in het platform onze gasten de tijd geven om te reageren op het aanbod en daarna ook aan het eetadres om te beslissen wie van de gasten die zich hebben aangemeld, kunnen aanschuiven bij het etentje. Het eetadres stelt tenslotte zijn/haar huis open. Onze eetadressen vinden het prettig om nog wat voorbereidingstijd te hebben.

Ik wil tijdelijk niet meedoen. Kan dat ook?

Natuurlijk kan dat. Log hiervoor in en ga naar instellingen. Verplaats vervolgens het balletje bij ‘Ik wil mijn deelname aan Eet Mee pauzeren’ totdat het balkje groen is. Tip: noteer in je agenda vanaf wanneer je weer mee wilt doen, zodat je niet vergeet om je weer op ‘actief’ te zetten in de applicatie.

Eet Mee – Etentjes thuis

Wat voor maaltijd wordt er van mij verwacht bij een thuisetentje?

Geen zorgen! Je hoeft echt geen topkok te zijn om je op te geven als eetadres. Kook iets waar je plezier in hebt en waar je je prettig bij voelt. Een lekkere stamppot, couscous, een hartige taart, een lekkere pastaschotel, het kan allemaal. De ontmoeting staat voorop! Als een gast een dieet volgt of een eetvoorkeur heeft of dingen echt niet lust vermelden ze dat in hun profiel, zodat je daar rekening mee kunt houden.

Kan ik wel goed genoeg koken?

No worries! Je hoeft echt geen topkok te zijn om een etentje te organiseren. Je hebt vast wel een aantal recepten die altijd een succes zijn. Kook iets waar je goed in bent en zelf ook blij van wordt. En natuurlijk moet je het daarnaast ook leuk vinden om gastvrouw/-heer te zijn nieuwe mensen in je huis te ontvangen. Eet Mee draait om ontmoeting en een goed gesprek.

Ik heb een andere vraag

Staat je vraag er niet bij?

Stel ons je vraag via het contactformulier of stuur een mail naar info@eetmee.nl. Je krijgt dan rechtstreeks een antwoord van ons.