fbpx Skip to main content
https://www.youtube.com/watch?v=nCa_0dIMq6k

Vraag en antwoord

Wat je je misschien afvraagt...

Algemene vragen

Waarom samen eten om nieuwe mensen te leren kennen?

Mensen leren graag nieuwe mensen kennen. Omdat ze hun sociale netwerk willen uitbreiden, nieuw zijn in de stad, een ander verhaal willen horen of een bijzondere ervaring willen. Wij merken dat de eettafel daar de perfecte plek voor is. Iedereen moet immers eten.

Bovendien werkt het eten als smeermiddel. Wanneer iemand bijvoorbeeld een bijzonder familierecept heeft gemaakt, heb je gelijk een gespreksonderwerp. Maar ook een simpele spaghettimaaltijd kan de tongen losmaken.

Is samen eten echt zo goed voor je?

Ja, echt! Mensen die samen eten met anderen, worden daar vrolijker van en dat is goed voor je mentale gezondheid. Zo bleek uit onderzoek van de Universiteit van Oxford in 2018. Eigenlijk een heel logische conclusie, want het is gezellig, ontspannend en je kunt je verhaal kwijt.  Doe daarom mee met een Eet Mee etentje van Eet Mee en kijk of je verschil merkt.

Met wat voor mensen zit ik straks aan tafel?

Iedereen met een account bij Eet Mee vindt het leuk om andere mensen te leren kennen. Net als jij. Als je eetadres bent kies je de gasten die zich voor je etentje hebben aangemeld uit. Als je als gast aanschuift is het een verrassing wie er verder nog te gast zullen zijn. Wat je al wel weet, is dat zij net als jij passen binnen het profiel van het etentje waar jij op gereageerd hebt. De eerste keer zal het vast een beetje spannend zijn. Wie er meedoet, varieert echt enorm: jong, oud, mensen met vluchtelingenachtergrond, studenten, expats. Juist deze diversiteit spreekt veel deelnemers aan. En als het eens niet zo klikt, ben je sowieso weer een verhaal rijker.

Is het de bedoeling dat ik vaker ga afspreken met de mensen die ik ontmoet tijdens het etentje?

Tijdens een Eet Mee etentje ontmoet je nieuwe mensen die passen bij het profiel van het etentje. Het kan zo maar zijn dat je een klik hebt met iemand tijdens het etentje en dat jullie besluiten vaker af te spreken. Dat wordt dan een privé-contact. Je bent echter tot helemaal niks verplicht. Je kunt het dus ook bij dat etentje laten, en een volgende keer weer met anderen eten. Dat is helemaal aan jou.

Hoeveel ben ik kwijt aan een etentje?

Als eetadres kun je er voor kiezen om de maaltijdkosten te betalen maar je kunt ook afspreken om de kosten te delen of een ‘Bring your own’-etentje te organiseren. Hierbij kun je het zo gek maken als je zelf wilt, maar je hoeft echt niet alles uit de kast te halen voor een goede maaltijd. Je bepaalt zelf wat je maakt en hoeveel je eraan wilt uitgeven. Dat kan een driegangenmenu zijn maar ook een lekkere pasta.

Ben je gast? Vergeet dan niet om een aardigheidje mee te nemen voor de gastvrouw of gastheer. Je kunt iets kopen maar ook iets persoonlijks doen, bijvoorbeeld een mooie bloem uit je tuin of een zelfgemaakte jam meebrengen. Hou je van zingen? Dan kun je ook een mooi lied zingen.

En omdat Eet Mee afhankelijk is van subsidies en donaties hopen we dat je ons na een etentje met een kleine bijdrage wilt steunen.

Is het wel veilig?

Eerlijk toegegeven: in al die jaren dat we matchen, hebben we nog nooit iets vervelends meegemaakt. We maken alleen matches voor mensen die een account hebben met een geldig e-mailadres en telefoonnummer. Zo zorgen we voor jouw veiligheid.

Waarom is Eet Mee waardevol voor ouderen?

Als je ouder bent, heb je soms niet zo’n zin om voor één persoon te koken of alleen te eten. Of je hebt in loop der jaren je sociale netwerk enorm zien krimpen. Als senior kun je ook meedoen met onze Eet Mee-etentjes. Je kunt met leeftijdsgenoten gaan eten of juist niet. Maak een account aan en vul je profiel in. Dan kun je zelf etentjes organiseren of je als gast aanmelden voor etentjes.

Als senior is het eventueel ook mogelijk om iedere maand als een ‘vaste gast’ bij een eetadres in de omgeving aan te schuiven. Een win-winsituatie voor iedereen: eetadressen vinden het leuk om een ander verhaal te horen en van betekenis te zijn voor een ander, voor gasten is het een perfecte manier om lekker te eten en mensen in de omgeving te leren kennen – of het nu een gezin, stel of individu is. Heb je hiervoor belangstelling, bel ons dan op of vul het contactformulier in, dan nemen we contact op voor een intakegesprek. Bij het matchen houden we rekening met ieders wensen en mogelijkheden.

Wat doet Eet Mee voor mensen met een vluchtelingachtergrond?

Wij matchen ook mensen met een vluchtelingenachtergrond. De etentjes thuis zijn een leuke manier om nieuwe mensen uit de buurt te leren kennen én de Nederlandse taal te oefenen. Als je je spreekvaardigheid Nederlands wilt verbeteren, kun je meedoen met de speciale themagroep Taal aan Tafel in ons online Eet Meeplatform. Je wordt dan speciaal met een klein gezelschap gematcht.

Voor vluchtelingen uit de Utrechtse opvanglocaties organiseren we Come & Eat. Ze worden uitgenodigd door Utrechters voor een etentje bij hen thuis. Lees meer.

Voor vluchtelingen uit Oekraïne organiseren we Oekraïners Aan Tafel. Ze worden uitgenodigd door inwoners van Nederland voor een etentje bij hen thuis. Lees meer.

Wat doen jullie met de donaties?

De donaties gebruiken we om onze service steeds verder te verbeteren en voor de publiciteit van Eet Mee. Zo zorgen we dat jij nog heel lang etentjes kunt blijven organiseren en als gast kunt aanschuiven.

Ik wil graag helpen om de stichting Eet Mee bekender te maken in mijn omgeving. Wat kan ik doen?

Wat leuk dat je zo enthousiast bent! Je kunt ons op verschillende manieren helpen. Bijvoorbeeld door in je omgeving te vertellen over Eet Mee, op je social media te posten over een leuk etentje of door onze posts te delen. Je kunt ook een stukje te plaatsen in het huis-aan-huisblad in jouw stad of dorp of in de Nextdoor-app als je daar lid van bent. En je kunt ook posters ophangen en flyers neerleggen. Wij hebben allerlei teksten en materialen die je hiervoor kunt gebruiken. Neem dus gerust contact met ons op.

Kan ik wel goed genoeg koken?

No worries! Je hoeft echt geen topkok te zijn om een etentje te organiseren. Je hebt vast wel een aantal recepten die altijd een succes zijn. Kook iets waar je goed in bent en zelf ook blij van wordt. Een lekkere stamppot, couscous, een hartige taart, een lekkere pastaschotel, het kan allemaal. En natuurlijk moet je het daarnaast ook leuk vinden om host te zijn en nieuwe mensen in je huis te ontvangen. En bedenk: de ontmoeting staat voorop! Vergeet niet om vooraf nog even te checken of je gasten een dieet volgen of dingen echt niet lusten.

Eet Mee en Students For Dinner – het platform en het matchproces

Is meedoen met een Eet Mee of Students For Dinner - etentje ook iets voor mij?

Misschien kun je wat ervaringen van anderen doorlezen. Je krijgt dan een beeld hoe het is om mee te doen. Je kunt het ook altijd een keer uitproberen. Organiseer een etentje of eet gezellig een keer mee. Je zit na afloop nergens aan vast, maar leert wel gelijk nieuwe mensen kennen.

Ik vind het best spannend, zomaar bij iemand eten. Kun je me vertellen hoe zo’n Eet Mee etentje verloopt?

Heel veel deelnemers, hosts en gasten, vinden zo’n eerste thuis-etentje wat spannend: ‘Met wie ga ik aan tafel?’ ‘Wat als ik de mensen niet leuk vind?’ ‘Vinden ze mijn eten wel lekker?’ ‘Zou ik het eten wel lusten?’ Voorafgaand aan het etentje kun je in je account bij ‘Mijn etentjes’ zien met wie je aan tafel gaat en hun korte biografie lezen. Vaak neemt het eetadres vooraf al even contact op per mail of via WhatsApp. Nadat het voorstelrondje is geweest komt, komt het gesprek vanzelf op gang. En mocht het toch even wat onwennig zijn, dan is het eten altijd de ideale ijsbreker. En was er toch geen klik? Je bent na afloop altijd weer een verhaal rijker. Op naar het volgende etentje!

Hoe werkt dat, zo’n match op maat voor Eet Mee of Students For Dinner?

Je begint met het invullen en opslaan van je profiel.

Als je een etentje organiseert, zijn je korte bio, je leeftijd, je geslacht en je woonplaats zichtbaar. Je maakt ook een profiel van je etentje. Welke eettraditie je hebt, hoeveel gasten je wilt ontvangen, ongeveer van jouw leeftijd of juist niet en nog meer onderwerpen..  Als eetadres krijg je een melding als zich gasten aanmelden en kies je bij ‘Mijn etentjes’ uit de profielen van de aangemelde gasten degene(n) die je wilt uitnodigen. Als je het etentje definitief door laat gaan, worden de persoons- en contactgegevens uitgewisseld en leg je als host alvast het eerste contact leggen. Zo kun jij via onze etentjes nieuwe mensen kennen met wie je raakvlakken hebt.

Nadat je profiel hebt ingevuld, kun je het aanbod aan etentjes bekijken. Als er een nieuw etentje online komt, dat past binnen jouw voorkeuren, krijg je een mailtje. Heb je interesse, kijk dan of jij in het profiel van het etentje past. Zo ja, dan kun je je aanmelden. Nadat de uiterste aanmelddatum voorbij is krijg je een melding of je kunt aanschuiven, Zo ja, dan zie je in je account bij ‘Mijn etentjes’ de contactgegevens.

Waarom gebruiken jullie geen profielfoto in het Eet Mee matchingplatform??

Hoe je eruitziet is voor ons gewoon niet zo belangrijk. De etentjes draaien om het leren kennen van nieuwe mensen. We matchen op basis van inhoud: jouw interesses, in welke leeftijd en plaats jij mensen wilt ontmoeten.

Ik lees mijn mail onregelmatig. Kan ik dan toch gematcht worden voor een Eet Mee etentje?

Het is wel belangrijk dat je je mail regelmatig leest, zeker als je een etentje organiseert of je als gast hebt aangemeld. Bij elk etentje staat de uiterste aanmelddatum vermeld. Daarna gaat het off line. Als er een nieuw etentjes online komt, dat past binnen jouw voorkeuren, dan krijg je daarover een mailtje. Alle details kun je zien in je account. Als je je hebt aangemeld, krijg je ook via de mail te horen of je ook echt wordt uitgenodigd, dus hou de datum vrij en check je mail.

Tip: Plak de url van de applicatie in de balk boven in je browser, zo kun je niet alleen snel inloggen maar zie je hem ook elke keer als je gaat internetten.

Hoe weet ik welke Eet Mee etentjes er georganiseerd worden?

Op de home pagina van je account kun je met behulp van het filter aangeven over welke etentjes jij een berichtje wilt ontvangen (afstand en themagroep). Zodra er dan een nieuw etentje, dat past binnen jouw voorkeuren, online komt op het platform, krijg je daarover een mailtje. Als je dan in je account inlogt, zie je daar een uitgebreide beschrijving van dat etentje en het hele aanbod, en kun je je aanmelden.

Ik heb me als gast aangemeld voor een etentje via het matchingplatform maar ik hoor maar niks.

Als je gereageerd hebt op een aanbod voor een etentje, hoor je uiterlijk direct na de uiterste aanmelddatum of je bent uitgenodigd.  Het eetadres beslist, wie uiteindelijk als gast gaat aanschuiven. Dit proces vinden we belangrijk, het is tenslotte het eetadres dat zijn/haar huis openstelt. Als gast moet je dus wat langer geduld hebben voor je iets hoort. Wil je zeker weten dat je kunt meedoen met een etentje? Trek dan de stoute schoenen aan en organiseer zelf een etentje. Lees in je account op de startpagina hoe je dat doet.

Wil jij meedoen met een etentje maar woon je in een gebied waar nog maar weinig deelnemers zijn? Dan kun je natuurlijk helpen om Eet Mee bekender te maken in je woonplaats, zodat zich daar snel meer mensen aanmelden en je hopelijk snel met zo’n leuk etentje kunt meedoen!

Ik wil graag een Eet Mee etentje plannen, maar dat kan pas over minimaal 7 dagen. Waarom is dat?

We willen in het platform onze gasten de tijd geven om te reageren op het aanbod en daarna ook aan het eetadres om te beslissen wie van de gasten die zich hebben aangemeld, kunnen aanschuiven bij het etentje. Het eetadres stelt tenslotte zijn/haar huis open. Onze eetadressen vinden het prettig om nog wat voorbereidingstijd te hebben.

Ik wil tijdelijk niet meedoen. Kan dat ook?

Natuurlijk kan dat. Log hiervoor in en ga naar instellingen. Verplaats vervolgens het balletje bij ‘Ik wil mijn deelname aan Eet Mee pauzeren’ totdat het balkje groen is. Tip: noteer in je agenda vanaf wanneer je weer mee wilt doen, zodat je niet vergeet om je weer op ‘actief’ te zetten in de applicatie.

Ik wil me uitschrijven, hoe moet dat?

Wat jammer dat je onze community gaat verlaten!  Log hiervoor in en ga naar Instellingen. Op deze pagina kun je je account verwijderen. Twijfel je nog of je op een later moment weer wilt meedoen, dan kun je je account op dezelfde pagina ook op Pauze zetten. op een later moment kun je dan makkelijk weer aanhaken. En dat kan natuurlijk ook als je besluit om je account te verwijderen.

Ik heb me aangemeld voor een etentje en wil annuleren

Heb je je als gast aangemeld maar ben je nog niet uitgenodigd, ga dan naar je account. Bij Mijn Etentjes staat de informatie over het etentje en kun je je afmelden.

Ben je al wel uitgenodigd en heb je alle gegevens in je account, neem dan persoonlijk contact op met je eetadres.

Ik heb me aangemeld maar ik zie geen etentjes

Controleer eerst of je je account wel hebt opgeslagen. Lukt dat niet? Misschien heb je niet alle verplichte vragen ingevuld. Doe dat alsnog en sla de gegevens op.

Heb je dat gedaan en zie je geen aanbod, dan is er misschien op dat moment geen etentje dat bij jouw wensen past. Is er een technisch probleem, neem dan contact met ons op.

Come & Eat

Kan ik ook meedoen met Come & Eat als ik niet in de buurt van Utrecht woon?

Dat kan helaas niet. We willen voorkomen dat de reistijd te lang wordt.

Wil je graag vluchtelingen uitnodigen, word dan eetadres via ons Eet Mee of Students For Dinner platform. Organiseer een etentje in de themagroep Voor Iedereen en geef aan dat je graag mensen met een vluchtachtergrond wilt uitnodigen. Of bied daar een etentje aan in de speciale themagroep Taal Aan Tafel. Hier nodig je gasten uit, die graag hun Nederlandse spreekvaardigheid willen verbeteren.

Ik heb een andere vraag

Staat je vraag er niet bij?

Heb je nog geen antwoord op je vraag kunnen vinden, neem dan rechtstreeks contact met ons op. We hopen je zo snel mogelijk van informatie te voorzien.