fbpx Skip to main content
https://www.youtube.com/watch?v=nCa_0dIMq6k

Tips van Eet Mee

voor een etentje met vluchtelingen

Ga je voor het eerst eten met iemand die een vluchtelingachtergrond heeft? Bereid je goed voor met onze tips.

Aankomst

  • In veel culturen is het ‘vies’ om met je schoenen naar binnen te gaan. Veel mensen met een vluchtelingachtergrond doen daarom hun schoenen uit bij binnenkomst. Ook als het hun eigen huis is. Willen ze dat jij je schoenen ook uittrekt? Vraag dit van tevoren even na. Vertel eventueel als ze bij jou op bezoek komen of jij graag wilt dat je gasten hun schoenen uitdoen of niet.
  • Sommige mannen vinden het niet fijn om een vrouw een hand te geven. En sommige vrouwen geven mannen liever geen hand. Voel je hierdoor niet persoonlijk afgewezen. Vaak leggen ze als groet hun hand op hun hart. Voel je vrij om dit gebaar ook te maken.
  • Ze vinden het leuk als je iets kleins meebrengt als je komt eten. Denk bijvoorbeeld aan een bos bloemen of chocolaatjes voor na het eten. Ook kun je voorstellen om het toetje mee te nemen. Of een tekening te maken als je kunstenaar bent of een lied te zingen als je graag zingt. Het hoeft echt niet veel te kosten.
  • Mensen met een vluchtelingachtergrond hebben vaak weinig geld, dus verwacht geen cadeautjes. Ze vinden het in dat geval vaak wel leuk om eten mee te brengen dat ze zelf hebben gemaakt. Wonen je gasten in de noodopvang, dan hebben ze geen inkomen en ook geen mogelijkheid om iets te koken

Eten en praten

  • Probeer een goede mix te maken van vragen stellen en iets over jezelf vertellen. Je vluchteling-tafelgenoten vinden het leuk als je interesse in ze toont. Vraag gerust over hun werk en hobby’s voordat ze naar Nederland kwamen, hoelang ze hier al zijn en waar ze nu mee bezig zijn. Wees voorzichtig met vragen over hun vlucht of over hoe het nu is in het land waar ze vandaan komen. Dit kan pijnlijke herinneringen oproepen. Hebben ze er geen moeite mee, dan beginnen ze er zelf over. Reageer dan ook respectvol en terughoudend. Veel vluchtelingen vinden dat Nederlanders (te) veel vragen. Dit zien ze soms als nieuwsgierigheid. Wissel daarom vragen af met vertellen over jezelf: jouw hobby’s, je werk, hoe je leeft, hoe de scholen hier in elkaar zitten en over jouw favoriete muziek. Ze vragen daar uit zichzelf niet snel naar. Niet omdat ze niet geïnteresseerd zijn, maar omdat ze het als onbeleefd zien.
  • Loopt het gesprek niet zo lekker? Kijk dan even foto’s, luister naar elkaars favoriete muziek of doe een spelletje. Schaken en dammen wordt zo’n beetje in elk land op de wereld gespeeld.
  • Vertel het als jij bidt of dankt voor het eten. Ze willen je daar de tijd voor geven. Ze vinden het fijn als jij vraagt of zij nog willen danken of bidden.
  • Mensen met een vluchtelingachtergrond vinden het leuk dat je hen uitnodigt. Ze komen graag langs! Nederlanders hebben echter hun eigen kruiden. Mogelijk vinden ze je eten minder lekker. Moslims vinden halal koken belangrijk. Bij anderen eten ze vaak minder, omdat ze niet zeker weten dat het halal is. Vind je het moeilijk om halal te koken? Maak dan iets vegetarisch of met vis.
  • In Nederland is ‘nee’ ‘nee’ en ‘ja’ ‘ja’. In veel andere culturen is het normaal om eerst een aantal keer beleefd te weigeren voordat je eten of drinken aanneemt. Bied alles dus een paar keer aan. Wees niet verbaasd als ze dit ook bij jou doen.
  • Je mag eten of drinken blijven weigeren als je het niet lust of wilt. Dit is niet onbeleefd.
  • Mensen met een vluchtelingachtergrond zien het etentje als een goede kans om de Nederlandse taal te oefenen. Ze vinden het leuk als je daarbij helpt.
  • Als het niet lukt om elkaar te begrijpen, dan kun je Google Translate gebruiken. Hiermee vertaal je woorden en zinnen. Soms gaat dit niet helemaal goed. Dat is dan wel grappig. Er is ook een Google Translate-app voor je smartphone.
  • Zeg het als je niet wilt dat ze foto’s of video’s maken. Je kunt ook vragen wat ze ermee doen. Soms sturen ze het naar de Facebook of Instagram van Eet Mee. Wij laten dan online zien hoe leuk het was. Vraag het ook van tevoren als jij een foto of filmpje wilt maken.
  • Komen er ook kinderen mee naar jouw etentje, dan kun je wat speelgoed en kleurplaten klaarleggen. Dan hebben zij ook iets te doen.
  • Bij de Eet Mee match-informatie lees je of jouw tafelgenoten het leuk vinden om samen te koken. Dat is vaak erg leuk! Je spreekt van tevoren af wat je gaat koken en kunt samen boodschappen doen. Een mooie ijsbreker!
  • Mensen met een vluchtelingachtergrond zien een contact soms al snel als vriendschap. Voor Nederlanders is dat minder snel het geval.

Na het eten

  • Als je goed met iemand kunt praten, kun je zijn of haar telefoonnummer, e-mail of facebook vragen. Je kunt zo vaker contact hebben en bij elkaar op bezoek gaan.
  • Bedank als je te gast bent je vluchteling-tafelgenoten na het etentje. Dat is beleefd en vinden zij leuk!
  • Veel mensen met een vluchtelingachtergrond hebben weinig contacten met Nederlanders, dus voor hen zijn dit waardevolle ontmoetingen! Kom je ze na het etentje ergens tegen, maak dan even een praatje. Zo voelen ze zich meer thuis in jullie woonplaats.
  • Al blijft het bij één etentje, voor iedereen was dit een waardevolle, horizon-verbredende ontmoeting.