fbpx Skip to main content
https://www.youtube.com/watch?v=nCa_0dIMq6k

Tips van Eet Mee

als je met Nederlanders gaat eten

Ga je voor het eerst bij Nederlanders eten of krijg je voor het eerst Nederlandse eters op bezoek? En wil je goed voorbereiden? Lees dan even onze tips:

Ontvangst

  • Nederlanders eten vaak rond 18.00 à 19.00 uur. Komt dat voor jou niet goed uit? Het is het oké om bij het maken van de afspraak een ander tijdstip voor te stellen.
  • Ze houden niet van te laat komen. Als om 18.00 uur is afgesproken, kom dan niet om 18.30 uur.
  • Als Nederlanders elkaar voor het eerst ontmoeten, geven ze elkaar vaak een hand. Er is geen vaste volgorde. Ben je te gast bij een gezin, dan begin je vaak met de ouders voordat je de kinderen begroet.
  • Je schoenen uittrekken bij binnenkomst mag, maar hoeft vaak niet als je ergens gaat eten. Om er zeker van te zijn, kun je aan je gastvrouw of -heer vragen of die liever heeft dat je je schoenen uittrekt. Als je zelf Nederlandse gasten krijgt is het voor hen fijn om te weten dat ze hun schoenen uit moeten doen. Geef hen dat bij jullie eerste contact even door.
  • Het is leuk om iets kleins mee te brengen als je te gast bent. Dat hoeft niet veel geld en moeite te kosten. Denk bijvoorbeeld aan een bosje bloemen of iets voor na het eten, zoals chocolaatjes. Maar ook een mooie tekening, als je kunstenaar bent, of een lied zingen, als je graag zingt, zijn mogelijkheden. Je kunt ook bij het eerste contact voorstellen om het toetje mee te nemen (helemaal als je dat graag zelf maakt!). Jouw gasten zullen vaak een kleinigheidje meebrengen als ze op bezoek komen.
  • Het eetadres heeft zich vrijwillig aangemeld voor het etentje en vindt het dus leuk om jou te ontvangen. Je bent welkom! Je gasten komen heel graag bij jou op bezoek, ze hebben er zin in.

Eten en praten

  • Geef het aan als je je niet prettig voelt bij een onderwerp dat wordt besproken. Nederlanders kunnen heel open en direct zijn, maar ze zullen het begrijpen wanneer je het ergens niet over wilt hebben.
  • Wil jij iets weten van je gastvrouw en/of -heer, of van je gasten, dan kun je daar prima naar vragen! Dat is niet onbeleefd, dat vinden ze juist leuk. Dit zorgt er ook voor dat er een gesprek ontstaat. Het enige ‘taboe’ bij Nederlanders is vragen naar het salaris.
  • Heb je bepaalde gebruiken, zoals bidden en danken bij het eten? Geef het aan, dan kan je eetadres daarmee rekening houden. Vraag ook of jouw gasten gebruiken hebben waar jij rekening mee kunt houden.
  • Krijg je iets van je eetadres wat je niet eet of drinkt, zoals (varkens)vlees of alcohol? Het is niet onbeleefd om dit te weigeren. Jij hoeft zelf geen dingen te serveren die je anders niet zou koken of aanbieden.
  • Nederlanders koken vaak minder uitgebreid dan vluchtelingen wanneer er gasten zijn. Verwacht dus geen tafel vol met verschillende gerechten, al kan dat verschillen.
  • De Nederlandse keuken gebruikt zijn eigen kruiden. De smaak van gerechten die je dacht te kennen kan daardoor verschillen. Probeer er toch wat van te nemen, ze hebben er erg hun best op gedaan en zullen teleurgesteld zijn als je er (bijna) niks van eet. Je kunt eventueel ook aanbieden om samen te koken of om een gerecht mee te brengen.
  • Via Eet Mee weet het eetadres dat je halal eet als je dat bij de intake hebt gemeld. Het eetadres zal daar rekening mee houden en vlees bij de islamitische slager kopen of in plaats daarvan vegetarisch of vis serveren. Je gast weet ook wat jij als eetadres altijd kookt.
  • Nederlanders vragen vaak maar één keer of je iets wil drinken, ze dringen niet vaker aan. Als je nee zegt, dan gaan ze ervan uit dat je ook echt niets wilt. Wil je iets drinken, dan kun je dat ook later nog gewoon vragen. Nederlanders zullen al meteen als je een drankje aanbiedt ja zeggen. Ze zijn niet gewend om eerst een aantal keren uit beleefdheid te weigeren.
  • Probeer zoveel mogelijk Nederlands te praten met je eetadres of de gasten, het is een hele goede kans om de taal te oefenen. Het kan zijn dat je eetadres of je Nederlandse gasten proberen om Engels of een andere gemeenschappelijke taal met je te spreken. Wil jij juist Nederlands praten, zeg dat dan. Je eetadres of je gasten zullen het echt leuk vinden je daarbij te helpen.
  • Via Google translate (ook als app voor je mobieltje beschikbaar) kun je woorden en zinnen vertalen (soms gaat dat niet helemaal goed maar dat is dan vaak grappig) en zo nog makkelijker met elkaar praten.
  • Wil de gastheer of -vrouw een foto of filmpje maken en vind je dat niet prettig, dan kun je dat zeggen. Vraag ook even wat er mee gedaan wordt. Soms sturen ze het op naar de facebookpagina van Eet Mee, om te laten zien hoe leuk het was.

 Achteraf

  • Als het klikt kun je gegevens uitwisselen. Het is beleefd om het eetadres na afloop nog te bedanken of je gasten nog even te zeggen dat je het leuk vond. Dat kun je doen door een berichtje te sturen.
  • Realiseer je dat veel Nederlanders een druk sociaal leven hebben en vaak weinig tijd hebben om zo maar af te spreken. Ze maken graag een afspraak met de agenda in de hand.
  • Als je elkaars telefoonnummers of facebookcontact hebt, kun je ook vaker contact hebben. Misschien kun je je gastvrouw en/of -heer eens uitnodigen voor een etentje bij jou thuis of bij hen op bezoek gaan als ze jou uitnodigen. Ook al blijft het bij één etentje, het is toch voor iedereen een waardevolle ontmoeting geweest waarin je mensen hebt gesproken die je anders niet zou zijn tegengekomen. En ook al wordt het geen vriendschap, als je elkaar ergens tegenkomt is het altijd heel leuk om even een praatje te maken.