fbpx Skip to main content

Samen eten draait om gezelligheid. En een feestelijk gedekte tafel kan dan nét dat beetje extra geven. Met deze tips zorg je voor een restaurantervaring in eigen huis.

 

1. Begin met een kleur

Of je nu een kast vol servies hebt of net genoeg borden voor een klein gezelschap, met een themakleur breng je samenhang op tafel. Verwerk deze kleur in je servies – van borden tot dessertlepels – of in kleine details zoals servetten, kaarsen en naamkaartjes. De kleur kun je aanpassen op het etentje. Ga bij een kerstdiner bijvoorbeeld voor klassiek rood, goud of groen of pas je kleurenthema aan op het land waar je gerecht vandaan komt.

2. Mix oud met nieuw

Vraag aan vrienden, familie of buren of je in hun kastjes mag neuzen. Misschien hebben ze wel parels in huis die je voor een avondje mag lenen. In de kringloopwinkel kom je met een beetje geluk ook veel moois tegen. Van retro tafelkleden tot kaarsen.

3. Gebruik de natuur en je creativiteit

Speur buiten naar schatten voor op tafel. Denk aan dennenappels, takken van naaldbomen, bladeren, wilde bloemen en schelpen. Ook binnen ligt er waarschijnlijk genoeg om je tafel mee op te leuken. Bestempel saaie servetten, maak confetti van oude tijdschriften of vouw zelf kerststerren.

4. Zorg voor hoogteverschil

Een tafel waarop alles dezelfde hoogte heeft, is maar saai. Creëer diepte met kandelaars in verschillende maten, een etagère of een weelderig boeket. Je tafel ziet er zo in één klap minder stijfjes uit. Houd er wel rekening mee dat de decoraties niet té hoog zijn. Het zou jammer zijn als je je tafelgezelschap amper ziet.

5. Maak het persoonlijk

Kleine moeite, groot gebaar: naamkaartjes maken voor je gasten. Schrijf de namen op mooi papier en leg ze midden op het bord. Of maak met een perforator gaatjes in de kaartjes en bind ze aan je bestek of een dennentak.

En al een etentje gepland?

Breng bovenstaande tips in de praktijk.

Dit artikel is een bijdrage van Schrijf-Schrijf