Nederlands

Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een overzicht van veelgestelde vragen. Zit jouw vraag er niet bij, stuur dan een e-mail naar ons.

Waarom samen eten om te praten?

Wij brengen graag mensen met elkaar in contact. En wij merken dat de eettafel daar de ideale plek voor is. Iedereen moet immers eten! Het eten werkt bovendien als smeermiddel. Wanneer iemand bijvoorbeeld een familierecept maakt, heb je direct een gespreksonderwerp. Maar ook een simpele spaghetti kan de tongen losmaken.

Is Eet Mee ook iets voor mij?

Als je houdt van samen eten en van mooie gesprekken met onbekenden, dan is Eet Mee echt iets voor jou. Weet je niet zeker of samen eten aan je eigen eettafel of aan die van iemand anders iets voor jou is? Probeer het eens uit! Je zit na afloop nergens aan vast als je deelneemt aan een etentje.

Ik vind het best eng, zomaar bij iemand eten. Kun je me vertellen hoe zo’n etentje werkt?

Eigenlijk is het heel eenvoudig als je bij iemand gaat eten. Je belt aan, iemand kookt en je gaat aan tafel. Het gesprek begint met hallo en kan vervolgens over alles gaan, van cultuur tot sport en van het laatste nieuws tot natuurlijk het eten zelf.

Is samen eten echt zo goed voor je?

Ja! Mensen die samen eten met anderen, worden daar vrolijk van. Dat bleek eerder dit jaar uit onderzoek van de Universiteit van Oxford. Het klinkt als een heel logische conclusie. Toch is het niet altijd gemakkelijk om deze raad op te volgen. Doe daarom eens mee met een etentje van Eet Mee en kijk of je verschil merkt.

Hoe werkt dat, zo’n match op maat?

We matchen graag op basis van de wensen en interesses die onze deelnemers hebben. Zo schoof een gevluchte Pakistaanse dokter aan bij een Nederlandse arts en haar man. Wij kijken daarvoor naar beroepen, hobby’s, maar bijvoorbeeld ook eetvoorkeuren. Als we een goede match denken te hebben, leggen we je deze aan je voor.

Wat voor maaltijd wordt er van mij verwacht?

Maak je geen zorgen, je hoeft geen topkok te zijn om je op te geven als eetadres. Het gaat om de ontmoeting. We zullen het bovendien altijd duidelijk aangeven als er allergieën of eetgewoonten zijn om rekening mee te houden.

Hoeveel ben ik kwijt aan zo’n etentje?

Je kan het natuurlijk zo gek maken als je zelf wilt, maar je hoeft echt niet alles uit de kast te halen voor een goede maaltijd. Je bepaalt zelf wat je maakt en hoeveel je eraan wilt uitgeven.

Wat doet Eet Mee voor vluchtelingen?

Je kunt aangeven of je speciaal gematcht wilt worden met vluchtelingen met een verblijfsstatus in Utrecht en De Bilt. Je kunt vluchtelingen ontvangen voor een etentje bij jou thuis, maar ook als gast bij hen gaan eten. Voor vluchtelingen is Eet Mee een leuke manier om in contact te komen met plaatsgenoten.

Waarom is Eet Mee zo belangrijk voor ouderen?

Soms heb je niet zo’n zin om alleen te eten. Daarom zorgen wij ervoor dat je als oudere elke maand (vaker of minder vaak kan ook) kunt eten bij een vast eetadres in je buurt of daarbuiten. Voor het eetadres is het leuk om eens een ander verhaal te horen, voor de senior is het een ideale manier om mensen in de omgeving te leren kennen – of het nou een gezin, stel of individu is.