Blog: ‘We leggen het op het bord van de kandidaat-raadslid’

nl

Tijdens Eet mee! Met een politicus zat ik aan de eettafel van een hartelijke gastvrouw met koken als een van haar hobby’s. Wat een geluk voor de gasten, want het eten was voortreffelijk. Aangeschoven was een politicus van de PvdA, woonachtig in Leidsche Rijn. Al snel verhaalt hij over de ontbrekende voorzieningen aldaar voor tieners en jong volwassenen. Een kinderrijke woongemeenschap, waar voor de jeugd weinig vertier is. En voor volwassenen? Leidsche Rijn kan paradijselijk zijn, maar wel saai. ’s Avonds naar een café of een terras in de buurt? Vergeet het maar. Daarvoor ben je op de stad Utrecht aangewezen. Die leemte in Leidsche Rijn zou de politicus liever nog vandaag dan morgen opgevuld zien.

Aan bod komen ook de toenemende armoede in Utrecht, de woonproblematiek en het in toenemende mate splijten van verschillende bevolkingsgroepen. Bevolkingsgroepen die tegenover elkaar zijn komen te staan; duidelijk is dat dit de dieperliggende reden is van de PvdA’er om politiek actief te worden. Aan hem zal het niet liggen om de Utrechtse bevolking met elkaar te verbinden.

Hebben de gasten vragen? Ja. Het tienjarig zoontje van de gastvrouw maakt zich zorgen over zijn sportschool die eind van het jaar gaat sluiten. Waar moet hij dan zijn krachten kwijt? Zijn moeder vindt het gedrag van mensen in het verkeer zorgelijk. We rotzooien maar wat aan, zo is haar opvatting, wat ernstige, zelfs dodelijke gevolgen kan hebben. Voor een fietsende moeder en kind, zo denk ik dan, moet het in de Utrechtse verkeersjungle een nachtmerrie zijn. Is dat geen kwestie voor de politiek om eens wat scherper naar de ’lak-aan-de-verkeersregels-weggebruikers’ te kijken? We leggen het op het bord van de kandidaat-raadslid.

Met dank aan de inbreng van de gasten heb ik er een genoeglijke avond aan overgehouden.

José (Utrecht)